Meldingen van parasitaire aandoeningen piekt

Het aantal meldingen van parasitaire aandoeningen bereikt stilaan een piek. Microscopisch onderzoek laat voornamelijk de eencelligen Costia of Ichthyobodo necatrix en Trichodina optekenen.

Costia of Ichthyobodo necatrix is een boonvormige flagellaat en veroorzaakt huidtroebeling (zie uitgelichte afbeelding). Het is een zeer actieve parasiet en typerende symptomen zijn een verhoogde slijmafscheiding door de huidcellen wat de typische grijswitte waas /troebeling geeft. Tevens veroorzaakt de parasiet ernstige irritatie.  Infecties met Costia gaan vaak met hoge sterfte gepaard. De aangetaste vissen zonderen zich eerst af en ontwikkelen ademhalingsmoeilijkheden, de vissen schuren zich en kunnen veelvuldig springen boven het wateroppervlak. Secundaire infecties zijn frequent. Deze parasiet vermenigvuldigt zich door celdeling en dit bij een temperatuur vanaf 3°C, dus ook in en na de winterperiode is deze parasiet te verwachten.

Trichodina is een ciliaat die eveneens huidtroebeling veroorzaakt. Trichodina is duidelijk herkenbaar onder de microscoop waarbij de buitenste krans bestaat uit trilharen om zich voort te bewegen op de vis en de binnenste hakenkrans dienst doet om weefsel van de vissenhuid te schrapen door snelle draaiende bewegingen te maken. De parasiet voedt zich met dit weefsel. Ook Trichodina vermenigvuldigt zich door celdeling en dit vanaf 4°C.

De symptomen zijn vergelijkbaar met deze van Costia, huidtroebeling (grijswitte waas), irritatie en secundaire infecties.

Contacteer AE vrijblijvend met betrekking tot problemen met uw visbestand.

 

 

0 opmerkingen op “Meldingen van parasitaire aandoeningen piektAdd yours →

Laat een reactie achter