Sneller ijsvrij maken van de vijver

Met de start van het visseizoen en de zeer late en strenge vorst ligt er op vele vijvers nog een vrij dikke ijslaag. Het aanleggen van 1 of meerdere beluchters is momenteel mogelijk om deze ijslaag versneld weg te werken. Op vele plaatsen start immers het visseizoen en met deze maatregel kan een aantal dagen gewonnen worden.

De  reden dat er nu wel mag en kan belucht worden ligt in het feit dat de luchttemperatuur reeds hoog is (dus het vijverwater warmt sneller op bij het beluchten). Er is ook geen vorstperiode van betekenis meer in het vooruitzicht en het gevaar voor strenge vorst is rond deze periode ook vrij klein.

Naast het versneld ijsvrij maken van de vijver heeft beluchten momenteel nog een extra functie en dat is het uitdrijven van opgebouwde gassen. Gedurende de periode van ijsvorming was er geen atmosferische uitwisseling mogelijk en bouwen CO2 (koolzuurgas) en de eventueel gevormde gassen uit een organische sliblaag zich op in het water. Het snel uitdrijven van deze gassen bevordert de waterkwaliteit en de visgezondheid.

In nagenoeg geen enkel geval moet er momenteel belucht worden om extra zuurstof in het water te brengen. Zuurstof is momenteel voldoende hoog ingeschaald door de lage watertemperaturen.

BELANGRIJK:

Controleer voor de beluchter aangezet wordt of het vijverwater rond de as en de schroef van de beluchter ijsvrij zijn. Is dit niet het geval kan er ernstige schade aan de beluchter ontstaan.

Heeft u vragen hieromtrent? Contacteer Aquatic Engineers geheel vrijblijvend.

 

 

 

2 opmerkingen op “Sneller ijsvrij maken van de vijverAdd yours →

Laat een reactie achter