Carp Edema Virus opnieuw problematisch

Maart 2022 werd opnieuw gekenmerkt door frequente uitbraken van het Carp Edema Virus. Begin 2020 werd het virus door de snel stijgende watertemperatuur slechts beperkt werkt opgemerkt, ook had het toen relatief weinig gevolgen. In het voorjaar van 2021 traden echter bijzonder grote problemen met het Carp Edema Virus (CEV) net als dit jaar. Vaak beter bekend als Koi Sleepy Disease (KSD) of slaapziekte.

Het CEV-virus is sterk actief tot een watertemperatuur van 18°C. Het virus infecteert kieuwcellen (gastheercellen) waardoor deze cellen massaal identieke kopieën van het virus produceren. Binnen de kieuwcellen wordt de osmolariteit (zoutconcentratie) sterk beïnvloed waardoor deze cellen gaan zwellen (Edema). De identieke kopieën van dit virus worden ook massaal uitgedreven en komen als vrij virus in het vijverwater terecht. Op deze manier verspreidt het virus zich verder naar andere karpers.

Belangrijk is het feit dat enkel karper gevoelig is voor het CEV-virus terwijl andere vissoorten hiervan helemaal geen hinder ondervinden. Een CEV-uitbraak gaat vaak snel waarbij vissen apathisch en zeer loom in de waterkolom voorkomen. Indien ze zich in de oever ophouden kunnen ze vaak zeer makkelijk geschept worden of zelfs met de hand gepakt worden. Ingevallen ogen, vochtophoping, verlies van de slijmhuid, opgezette kieuwen en bloedingen zijn ook vaak op te merken.

Enige behandeling bestaat erin om secundaire infecties te beperken en het immuunsysteem te ondersteunen aangezien het virus zelf niet bestreden kan worden. Malamix 17 is zinvol evenals frequente desinfectie van het waterlichaam om horizontale besmetting te remmen. Materialen ontsmetten is eveneens noodzakelijk, zowel eigen materiaal als vreemd materiaal. Hiervoor zijn specifieke producten voorhanden. Het verwarmen van een systeem is ook een optie maar kan enkel bij aquaria of zeer kleine systemen (koivijvers).