Belangrijke aanbevelingen aankomende vorstperiode

We staan voor een periode met vorst van betekenis. Zowel ’s nachts als overdag zullen de temperaturen niet meer boven het vriespunt komen. Dit zal ervoor zorgen dat vele vijvers volledig dicht komen te liggen. Op zich is dat geen probleem, er zijn echter enkele aandachtspunten

  • Het uitstellen van ijsvorming wordt vaak gerealiseerd door 1 of meerdere beluchters in te zetten. Gedurende een korte periode van matige vorst kan dit. Gedurende langere periodes van strenge vorst is dit in geen geval aangewezen. Het contact van het water met de ijskoude lucht zorgt er immers voor dat de watertemperatuur daalt naar kritische minima waardoor veel vissen in comateuze toestand gaan. De vissen zullen naar hogere waterlagen komen en zijn zeer latent, deze vissen zijn ook niet meer te redden. Leg dus elke vorm van beluchting uit en laat de vijver gewoon dichtvriezen. In deze periode is het zuurstofpeil van het water tevens zeer goed waarbij een vorstperiode geen probleem is.
  • Wanneer er naast ijsvorming ook een sneeuwtapijt gevormd wordt is het van belang om deze sneeuw deels te ruimen van het ijsoppervlak. Sneeuw zorgt er immers voor dat er geen licht meer door het ijs dringt en fotosynthese niet meer mogelijk is. Hierdoor daalt het zuurstofpeil snel en stijgt de hoeveelheid koolstofdioxide (CO2). Dit kan leiden tot hoge vissterfte. De sneeuw kan geruimd worden door vensters op het ijsoppervlak te maken met een zachte borstel of er op bepaalde plaatsen water te laten opstromen zodat de sneeuw smelt en doorzichtig wordt. Wees in elk geval voorzichtig tijdens deze activiteit en betreedt het ijs niet.
  • Indien de vorstperiode zeer lang zou duren is het eveneens mogelijk om het waterpeil te laten dalen, hetzij zeer beperkt (maximaal enkele centimeter). Zo kan er lucht (via enkele wakken in de oever) over het wateroppervlak stromen en is er uitwisseling van gassen mogelijk. Deze maatregel vraagt enige kennis en dient enkel toegepast te worden bij langdurige vorst en in noodgevallen.
  • Vermijd recreatie op de vijver (schaatsen, wandelen, sleden,…). Zeker op ondiepe vijvers zorgt dit voor een aanzienlijke druk op de waterkolom waardoor vissen gestoord worden en uit winterrust kunnen komen. Hun verhoogde metabolisme zorgt voor een hoger zuurstofverbruik en een hogere productie van koolzuurgas (CO2).
  • Op ondiepe vijvers met een dikke(re) organische sliblaag zijn de gevolgen van vorst vaak veel frequenter aanwezig en ernstiger dan op diepere plassen met een anorganische bodem.

Neem bij twijfel of problemen gerust contact met ons op.

 

2 opmerkingen op “Belangrijke aanbevelingen aankomende vorstperiodeAdd yours →

  1. Bedankt voor de informatie over de ,, Belangrijke aanbevelingen aankomende vorstperiode ”.
    We vinden deze inlichtingen zeer nuttig bedankt voor de info .
    Beste groetjes Jacobs Gerda Snoekjagers Bornem

Laat een reactie achter