Schub cortisol als biomerker voor chronische stress

Stress bij vissen wordt aanzien als belangrijkste oorzaak van ziekte en (vroegtijdige) sterfte.

Om een inzicht te krijgen in het stressniveau van een populatie werd een biomerker voor chronische stress bij vissen ontdekt en verder ontwikkeld (Johan Aerts, ILVO/Universiteit Gent). Meer bepaald glucocorticoïden (en voornamelijk cortisol) in de schubben van een vis geven een volledig en betrouwbaar beeld van de stresshistoriek van een vis.

Als vissen stress krijgen reageren ze daarop met een zogenaamde endocriene stress respons. Daarbij maakt de hypothalamus-hypofyse-interrenale as (HPI-as) cortisol vrij in het bloed. Voor chronische stress is dit plasmacortisol (cortisol gemeten in het bloedplasma) geen goede biomerker omdat deze enkel een momentopname weergeeft van de stressreactie op één bepaald tijdstip. Bij het kwantificeren van glucocorticoïden in een schub wordt een reconstructie weergegeven van de ernst en de stresstijdstippen zoals het dier die meemaakte.

Schub cortisol is de biomerker voor chronische stress bij vissen en werd reeds toegepast bij meer dan 20 vissoorten, zowel in zoet water als zout water. Waaronder de belangrijkste aquacultuur species zoals diverse soorten zalm, forel, tilapia, karper, zeebaars, zeebrasem, snoekbaars en zebravis.

Aquatic Engineers kan de staalname verzorgen, het aanleveren van de stalen en een eventueel remediëringstraject opstellen.

 

 

0 opmerkingen op “Schub cortisol als biomerker voor chronische stressAdd yours →

Laat een reactie achter