Visbloedzuigers algemeen aanwezig

Na de winter zijn visbloedzuigers (Piscicola geometra) vaak massaal aanwezig in intensieve wedstrijdvijvers.

Dat er na de winterperiode visbloedzuigers voorkomen is tevens vrij normaal. Visbloedzuigers zijn duidelijk herkenbaar aan hun grijs gestreepte lichaam en sterke beweeglijkheid. Meestal treffen we visbloedzuigers aan op de zachtere delen van de vissen zoals hun bek en buik. Hoe langer de visbloedzuiger op de vis zit, hoe donkerder de visbloedzuiger zal worden.

Het voorkomen van visbloedzuigers in deze periode van het jaar hoeft niet onmiddellijk een probleem te betekenen en wanneer de vissen in conditie worden gebracht (door ze goed bij te voederen) en hun vetreserve toeneemt, zullen de visbloedzuigers over een tijdspanne van 3 tot 4 weken vanzelf verdwijnen van de vissen. Actiever wordende vissen kunnen zich (deels) bevrijden van deze parasiet. Visbloedzuigers zijn niet geheel onschadelijk en kunnen voor bepaalde vissoorten ook ziekten overbrengen (zoals virussen). Ook worden de plaatsen waar de visbloedzuiger zich vasthecht gevoelig voor secundaire infecties zoals bacteriën en schimmels.

Visbloedzuigers zijn frequenter voorkomend na de winter om de heel eenvoudige reden dat het metabolisme van de vissen trager is en ze zich dicht bij elkaar bevinden in dieper water tijdens hun winterrust. Dat maakt dat vissen in deze periode gemakkelijker te parasiteren zijn en de visbloedzuiger ook langer aanwezig kan blijven. Bij gemengde visbestanden brasem/karper zal men opmerken dat er meer visbloedzuigers op brasem zullen voorkomen dan op karpers.

De visbloedzuiger legt zijn eitjes op diverse plaatsen in het water (en zelfs buiten het water) waarna de jonge visbloedzuigers na het uitkomen vasthechting zoekt aan planten en obstakels. Nadien hechten ze zich vast aan hun gastheer, een voorbijzwemmende vis in ons geval. Hiervoor beschikken ze over 2 sterk ontwikkelde zuignappen waarmee ze zich tevens voortbewegen op de vissen en om bloed uit hun gastheer zuigen.

Een visbloedzuiger kan ook een zeer lange tijd overleven in het water zonder gastheer.

Behandelen kan door het gebruik van Bio Lice aan gangbare dosis. Bio Lice is een volledig natuurlijk product en zet biologisch actieve moleculen af op de slijmhuid van de vissen waardoor deze onaantrekkelijk wordt voor de visbloedzuiger. Visbloedzuigers die reeds op de vissen voorkomen verlaten hun gastheer en vrijlevende bloedzuigers hechten zich niet meer vast aan een gastheer. Bio Lice heeft een lange nawerking en kan ook preventief ingezet worden.

Voor vragen rond parasieten kan u steeds vrijblijvend contact opnemen met Aquatic Engineers.

 

3 opmerkingen op “Visbloedzuigers algemeen aanwezigAdd yours →

 1. He Goeie morgen Peter bij ons is alles oke.
  Morgen maandag wordt onze vis gebracht .
  Cocolietenkrijt ligt erop dus dat is ook oke.
  Prettig weekend en geniet van de zon .
  Groetjes Gerda ,, De Bornemse Snoekjagers”

 2. Goedemorgen Peter,
  Zie bij ons voorlopig geen problemen,2.250kg cocolietenkrijt ligt in de vijver en de pompen hebben 7 dagen 24 uur gedraaid,zijn nu overgeschakeld op klok dus iedere dag van 22u tot 6u.Binnen 2 weken starten de wedstrijden,Grtjs Frank
  visclub de vriendenkring terkoest alken

Laat een reactie achter