Aandachtspunten vijverbeheer najaar

Met het aanbreken van de herfst lopen de watertemperaturen geleidelijk aan terug. Het zonnige en warme najaar zorgde er tot begin deze week wel voor dat dit zeer geleidelijk aan gebeurde. Nachtvorst zal de afkoeling echter versnellen. Tijdens deze periode zijn er een ook een aantal aandachtspunten die problemen kunnen voorkomen.

WATERBLOEIEN:

Veel waterbloeien zitten momenteel op hun top. Concreet wil dit zeggen dat er zich een heel grote hoeveelheid cellen (algen) hebben opgebouwd in het water. Nu de daglengte en de lichtintensiteit afneemt en de watertemperatuur lager wordt zullen veel van deze waterbloeien afsterven en verdwijnen gedurende de winterperiode. Dit verschijnsel noemt najaarssterfte.

Het afsterven van een waterbloei gebeurt vaak heel abrupt waardoor het opgebouwde organische materiaal tegelijkertijd verwerkt en afgebroken dient te worden. Wanneer een waterbloei afsterft op deze manier vindt er een zeer groot zuurstofverbruik plaats en stijgt de hoeveelheid organisch materiaal waardoor ook het aandeel vrije ammoniak stijgt.

Wanneer men waarneemt dat een waterbloei afsterft, en dit is waarneembaar door een plotse verandering in waterkleur (heel helder worden of plots bruin) of een onverklaarbare verandering in visgedrag, is ingrijpen steeds noodzakelijk. Essentieel is dan optimaal beluchten 24u/24u gedurende aaneengesloten dagen en (indien mogelijk en beschikbaar) vers water doorstromen om te verdunnen. Op deze manier kan men de teruglopende waterkwaliteit (deels) compenseren. Eens deze periode volledig achter de rug is kan men opnieuw overschakelen op beperktere nachtelijke beluchting. Zie ook het artikel verder waar dieper ingegaan wordt op deze najaarssterfte.

VISPARASIETEN:

Wanneer de waterkwaliteit terugloopt is het van belang de aanwezigheid van visparasieten in het oog te houden. Een tijdelijk  lagere zuurstofconcentratie of een verhoogd aandeel aan vrije ammoniak maakt de aanwezige vissen trager en lomer waardoor visparasieten zoals karperluis een opportuniteit zien om sneller te ontwikkelen.

Monitor daarom goed de aanwezige vissen en kijk of er visueel parasieten aanwezig zijn en/of er een afwijkend visgedrag waarneembaar is. Is dit zo is ingrijpen noodzakelijk.

CONDITIE VAN HET VISBESTAND:

Voor vissen is het gedurende deze periode belangrijk om voldoende vetreserve op te bouwen. In overbezette en intensieve wedstrijdvijvers is het voedselaanbod altijd een beperkende factor en is het aanbieden van voldoende en goed voer noodzakelijk. Voer dat geschikt is voor wedstrijdvijvers en weinig belastend is voor het water geniet de absolute voorkeur. 

NAJAARSOMKERING EN NAJAARSSTERFTE:

Najaarsomkering wordt zeer vaak geassocieerd met diepe plassen maar ook ondiepe vijvers met een instabiele sliblaag zijn gevoelig aan najaarsomkering. Hoe meer organisch de aanwezige sliblaag is en hoe groter het verschil luchttemperatuur/watertemperatuur (zoals momenteel zeker het geval is) hoe groter de kans dat dit ook op ondiepe vijvers kan plaatsvinden.

Een uitgebreid artikel hieromtrent treft u aan in volgende persbericht:

https://aquaticengineers.be/2017/08/29/najaarssterfte-en-najaarsomkering-onder-de-loep/

Heeft u vragen of opmerkingen? Contacteer ons geheel vrijblijvend.

 

0 opmerkingen op “Aandachtspunten vijverbeheer najaarAdd yours →

Laat een reactie achter