Nachtelijk beluchten vanaf nu wordt aanbevolen

De huidige klimatologische omstandigheden laat de watertemperatuur van het vijverwater vrij snel oplopen. Het warmer wordende water en de intensieve zoninstraling laat ook de biologische activiteit toenemen. Fytoplankton (algen) ontwikkelt dus momenteel vlot en snel.

Fotosynthese is de belangrijkste methode om zuurstof in het water te brengen. Alle waterplanten die hun bladgroen onder water hebben zorgen voor zuurstofproductie (onderwaterplanten, algen, cyanobacteriën,…) in het water. Fotosynthese zorgt ook voor de hoofdmoot van de zuurstofproductie in een vijver.

Hoe intensiever een algenbloei optreedt of aanwezig is, hoe hoger het zuurstofniveau overdag ingeschaald wordt maar des te lager het zuurstofgehalte ’s nachts (en vlak onder de ochtend) uitkomt. Het dagritme kent dus grotere schommelingen met hoge pieken vlak voor het donker worden en diepe dalen vlak voor het licht worden. Hoe warmer het water tevens wordt, hoe minder zuurstof het kan bevatten.

Schematisch kan de dagcylus van een vijver voorgesteld worden zoals op onderstaande figuur.

Het inschakelen van de beluchter op klok mag dus vanaf nu gebeuren om problemen met nachtelijk zuurstofgebrek voor te zijn. Het opvangen van de nachtelijke zuurstofterugval zal ook de activiteit van de vissen doen toenemen en hun aasgedrag bevorderen. Ook stress zal gereduceerd worden.

Aanbevolen wordt om momenteel minimaal 1 beluchter van 22.00u tot 06.00u in te schakelen bij wedstrijdvijvers.

Onderhoud?

Reinig in het voorjaar het rooster en drijflichaam van de beluchter en zeker ook as en schroef. De gevormde biofilm op de schroef en visdraad rond de schroefas verlagen de capaciteit van de beluchter aanzienlijk waardoor zijn efficiëntie afneemt en het elektriciteitsverbruik toeneemt.

Een ideaal pompbeeld van een paddenstoelbeluchter ziet er uit zoals lager. Water dient hoog een breed opgeworpen te worden om gassen (zoals ammoniak en koolzuurgas) uit te wassen en zoveel mogelijk zuurstof te kunnen opnemen.

 

 

 

 

4 opmerkingen op “Nachtelijk beluchten vanaf nu wordt aanbevolenAdd yours →

Laat een reactie achter