Sediment sampling Bleiswijkse Zoom Rotterdam

Samen met onze partner Limnological Solutions International (LSI) voerde/voert Aquatic Engineers de volledige bemonstering uit van de Bleiswijkse Zoom te Rotterdam in week 45 t.e.m. week 52.

De Bleiswijkse Zoom is een langgerekt parkachtig complex nabij Oosthoekeind ten noorden van Rotterdam. Het meer heeft een lengte van ongeveer 2,5 km van noord naar zuid en een breedte variërend van 5 meter tot 140 meter. Het bevindt zich naast Rottemeren die ontstonden ​​toen de rivier de Rotte werd verbreed. Het meer is verdeeld in twee delen die verbonden zijn via een smal kanaal. Het noordelijk deel heet Zeeltje (11,3 ha) en het zuidelijk deel heet Galgje (3,1 ha). In Zeeltje bevindt zich een zwemzone met een diepte van circa 1 meter. Het zuidelijk deel van het meer heeft een diepte van 1,5 tot 2 meter.

Het baggeren van het sediment begon in oktober 2020 en zodra de werken voltooid zijn zal Phoslock zal op het meer worden toegepast en dit om de interne nutriëntenbelasting die cyanobacteriën hebben veroorzaakt te verminderen. Het doel van het baggeren is de zachte ongeconsolideerde sedimentlaag te verwijderen, waardoor alleen de geconsolideerde sedimentlaag overblijft.

JP Schilder bv gaf de opdracht om een uitgebreid onderzoek uitvoeren naar de sedimenten van het meer. Het werk omvatte een schatting van de totale hoeveelheid sediment die moet verwijderd zijn en het bepalen van de hoeveelheid beschikbare fosfor in de sedimenten zodat een exacte dosering van Phoslock berekend kan worden.

0 opmerkingen op “Sediment sampling Bleiswijkse Zoom RotterdamAdd yours →

Laat een reactie achter