Historische plas in kaart gebracht

AE bracht de voorbij week een historisch wiel in kaart.

De vijvers die typisch kenmerkend zijn voor het polderlandschap van Bornem ontstonden bij vroegere dijkdoorbraken. Met grote kracht stroomde het water dan het gebied achter de dijk in en sloeg het een gat in de grond, dat zich opvulde met water. Vaak werd de nieuwe dijk daarna aangelegd rond de wielen. Ook het Groene Wiel, een plas water net buiten het toekomstige overstromingsgebied van de Oudbroek-Schellandpolder, vormde zich op die manier.

Dieptes werden opgetekend tot bijna 10 meter. De legende dat er op de bodem van de plas een volledig intacte boerderij met waterput aanwezig zou zijn werd bij deze ook ontkracht. De structurescan liet duidelijk optekenen dat er van enige ruines geen sprake was.

1 comment on “Historische plas in kaart gebrachtAdd yours →

Laat een reactie achter