Update schaarste importbrasem

Het lage aanbod van importbrasem houdt nu reeds enkele maanden aan. Met het einde van het visseizoen in Nederland in zicht valt er ook niet veel meer te verwachten. De vangsten blijven ondermaats en veel verenigingen zullen dit seizoen geen brasem meer geleverd krijgen. Vlaanderen is de regio waar de vraag en afname van importbrasem het allerhoogst is.

Het omschakelen naar kweekvissen zoals kruiskarper of spiegel- en schubkarper in kleine(re) maat is een duurzaam en zinvol alternatief om toch nog een bepoting te kunnen uitvoeren voor de start van het nieuwe hengelseizoen. Ook andere soorten zoals zeelt en winde kunnen interessante alternatieven zijn.

Het grote voordeel van dergelijke omschakeling is de hogere langleefbaarheid van de vissen. Vissen uit kweek zijn sterker en gaan langer mee dan wildvang. Kweekvissen zijn ook beter aangepast aan onze vijveromstandigheden, zijn minder gevoelig voor ziekten en uitval en zijn het gewoon om voeder aangeboden te krijgen.

De toekomst van de (Vlaamse) intensieve vijvervisserij zal evolueren naar dergelijke manier van exploitatie, namelijk bepoten met sterke en duurzame kweekvis, deze zo goed mogelijk in conditie houden gedurende het visseizoen en de water- en bodemkwaliteit nauwlettend monitoren en indien nodig bijsturen. Enkel op deze manier kan een goede visserij met een minimale uitval gerealiseerd worden.

Door de huidige brasem schaarste stijgt de vraag naar deze kweeksoorten exponentieel wat een merkelijke invloed heeft op het aanbod en de prijzen de hoogte injaagt.

Contacteer Aquatic Engineers voor meer informatie rond deze problematiek of een bepotingsplan op maat van uw vijver.

2 opmerkingen op “Update schaarste importbrasemAdd yours →

Laat een reactie achter