Virkon S en Bio Lice toonaangevend bij hengelsportvijvers

Sinds eind 2016 worden Virkon S en Bio Lice met bijzonder succes ingezet in België, Frankrijk en Nederland. Virkon S als desinfectiemiddel voor vijvers, materialen, viskweek en bij vistransporten en Bio Lice als natuurlijke middel tegen voornamelijk karperluis.

Virkon S is effectief tegen meer dan 500 ziekteverwekkende virussen, bacteriën en schimmels. De combinatie van effectiviteit, biosecurity, eenvoud en de veiligheid voor de gebruiker, dieren en het milieu maakt Virkon S uniek en mede hierdoor wordt het wereldwijd gebruikt door particulieren, organisaties en overheden.

Virkon S is bij uitstek geschikt om het aantal vrije pathogenen (ziekteverwekkers) in een vijver te onderdrukken. Virkon S reageert (oxideert) bijzonder snel en wordt ook zeer snel afgebroken waardoor hoofdzakelijk de vrijlevende pathogenen gedood worden en nitrificerende bacteriën ongemoeid gelaten worden. De nitrificerende bacteriën bevinden zich niet vrijlevend in het water maar vastgehecht op een medium. Dit medium is vrij divers en omvat nagenoeg alle vaste deeltjes in vijver en/of filter zoals steenslag, oeververdediging, onderwaterplanten en in hoge mate het aanwezige coccolietenkrijt.

Nitrificerende bacteriën (Nitrosomonas en Nitrobacter) zijn van nature aanwezig in een vijver en van groot belang voor het nitrificatieproces.

Andere persistente en oude middelen zoals FMC, malachietgroen en methyleenblauw (waarvan onder de opgesomde middelen er reeds een aantal verboden zijn gedurende lange tijd) sparen de nitrificerende bacteriën minder omdat ze veel langer aanwezig blijven in waterig systeem.

Naast het gebruik in vijvers is Virkon S bij een 1% oplossing bij uitstek geschikt om materialen te desinfecteren en zo kruisbesmetting te vermijden en de ziektedruk laag te houden. Materialen zoals leefnetten, schepnetten, vistransportbakken, enz. worden door het gebruik van Virkon S volledig gedesinfecteerd. Voornamelijk in periodes waarbij de hengeldruk hoog is (verlengde weekends) en bij natte weersomstandigheden is het verlagen van de infectiedruk bijzonder zinvol gebleken om zo ziekte insleep te vermijden.

Ook in viskwekerijen en bij vistransport kent Virkon S een ruime toepassing en zeer hoge mate van tevredenheid.

Specifiek voor visuitzettingen en vistransport werd ook een hygiëneprotocol ontwikkeld. Hierbij wordt Virkons S ingezet om tijdens de meest kritieke periode (bij een bepoting) problemen voor te zijn.

Dit hygiëneprotocol kan u hier raadplegen en is toepasbaar voor elke type (vis)vijver hygieneprotocol_ae_bs_karpervijvers_versie_november_2016

Bio Lice is een biologisch middel op basis van plantenextracten dat gebruikt wordt tegen ectoparasieten op vissen en dan voornamelijk karperluis (Argulus foliaceus), visbloedzuigers (Piscicola geometra) en ankerwormen (Lernea).

Specifiek doodt Bio Lice geen parasieten maar zorgt ervoor dat er een molecule wordt afgezet op de slijmhuid van de vissen waardoor deze onaantrekkelijk wordt en tevens dikker. Geparasiteerde vissen verliezen dus hun parasieten en niet aangetaste vissen blijven vrij van parasieten. Een reductie van 80% is courant.

Bio Lice werkt minder snel dan gangbare chemische middelen en bijgevolg is preventief gebruik in de maanden april-mei zeker aangewezen. Eens de parasieten vrijlevend in het water zitten en geen gastheer meer kunnen vinden sterven ze vrij snel (afhankelijk van de soort en de watertemperatuur).

Voor vragen over een vooruitstrevend viswaterbeheer kan u steeds vrijblijvend contact opnemen met Aquatic Engineers.

 

0 opmerkingen op “Virkon S en Bio Lice toonaangevend bij hengelsportvijversAdd yours →

Laat een reactie achter