Overdag ontgassen wordt noodzakelijk!

Momenteel bevinden we ons in een periode met extreem zonnig, warm en zeer droog weer.

De huidige aanhoudende weersomstandigheden zijn in die mate uitzonderlijk dat ze extra maatregelen vragen van vijverbeheerders. Het is momenteel absoluut noodzakelijk om overdag de beluchter(s) in te schakelen om de eventuele opgebouwde ammoniak uit het vijverwater te wassen.

Beluchters dienen in het seizoen normaal enkel op nachtklok te staan. Door het dag/nachtritme wordt er overdag (als het licht is) immers voldoende zuurstof geproduceerd waardoor het toevoegen van extra zuurstof compleet zinloos is.

Ook nu wordt er overdag voldoende zuurstof geproduceerd en zelfs met het warmer wordende vijverwater zijn de zuurstofverzadigingen nog goed te noemen.

Beluchters doen echter 2 dingen. Naast het verrijken van het vijverwater met zuurstof (gemiddeld +/- 1 kg zuivere O2/KWh) verdrijft de beluchter ook de opgebouwde (ademhalings)gassen uit het vijverwater. Gassen zoals koolzuurgas en ammoniak zijn de belangrijkste.

Overdag beluchten dient dus om ammoniak uit het water te laten ontsnappen.

Het is zo dat de huidige weersomstandigheden de watertemperaturen in die mate laten oplopen (in sommige streken tot 29°C) en de pH laat stijgen tot +/- 9 door de intensieve algenbloei en zoninstraling dat overdag beluchten om te ontgassen noodzakelijk wordt.

In een aantal gevallen is het ABSOLUUT NOODZAKELIJK om momenteel ook overdag te beluchten:

  • Het gaat om een dichtbezette (wedstrijd)vijver.
  • Er is geen mogelijkheid om vers water door te spoelen met een voldoende hoog debiet (kanaal, rivier, nabijgelegen vijver,…).
  • De watertemperatuur van de vijver overschrijdt 25°C.
  • De vijver heeft een maximale diepte van 150 cm.
  • Het vijverwater is donkergroen van kleur.

In alle andere gevallen is het eveneens STERK AANBEVOLEN overdag de beluchter(s) in te schakelen maar iets minder kritisch.

Een goede ontgassing zorgt voor een actiever visbestand en betere vangsten.

Het is ook een fabeltje dat overdag beluchten algenbloei zou stimuleren of laten ontstaan.

Contacteer AE vrijblijvend bij twijfel of vragen.

 

1 comment on “Overdag ontgassen wordt noodzakelijk!Add yours →

Laat een reactie achter