Nachtwedstrijden zijn momenteel bijzonder risicovol

Afgelopen weken bereikten ons een heel aantal meldingen van vissen die in moeilijkheden kwamen en hoge vissterfte na een nachtwedstrijd.

Nachtvissen is bijzonder in trek tijdens de zomer maar zeker niet zonder gevaar. Tijdens deze periode meten we op veel vijvers vaak zeer sterke schommelingen in het dag- nachtritme (zuurstofhuishouding).

Dergelijk schommelend zuurstofpeil dat gedurende dag stijgt naar een maximum en gedurende de nacht daalt naar een minimum laat kritische waarden opmeten waarbij de schemerzone in de vroege ochtend als dieptepunt ervaren wordt.

Zie ook: https://aquaticengineers.be/2017/03/29/beluchters-vanaf-nu-inschakelen-wordt-aanbevolen/

Wanneer de beluchters ’s nachts uit staan is er geen zuurstofproductie meer en daalt het zuurstofniveau dus lager dan normaal, daarbij komt nog het hogere zuurstofverbruik van de actievere vissen gedurende de nacht en het voederen. Het zuurstofpeil daalt dus sneller en tot lagere waarden dan in normale omstandigheden.

Belangrijk is om tijdens de nacht het gedrag van de vissen goed in het oog te houden, komen deze lucht happen dienen de beluchters onmiddellijk opnieuw ingeschakeld te worden en de wedstrijd eventueel gestaakt te worden.

AE kan op een eenvoudige manier een risico analyse opmaken en het gevaar inschatten van een nachtwedstrijd specifiek voor uw vijver.

Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

 

0 opmerkingen op “Nachtwedstrijden zijn momenteel bijzonder risicovolAdd yours →

Laat een reactie achter