Eerste meldingen kieuwrot

Sinds 10 augustus neemt het aantal gevallen van kieuwrot spectaculair toe. Half augustus is steeds een zeer risicovolle periode voor karpervijvers.

Door de continue hogere watertemperaturen (+25°C), de zeer beperkte verdunning (door de beperkte neerslag) en de veelal hogere ammoniakwaarden van het vijverwater wordt er een sterk verhoogde aanwezigheid van kieuwrot waargenomen.

Het gaat in nagenoeg alle gevallen om intensieve wedstrijdvijvers met een karperbestand. Brasemvijvers blijven meestal buiten schot.

Wat is kieuwrot?

Kieuwrot is een schimmel die zich enkel manifesteert op de kieuwen van de vissen en wordt veroorzaakt door branchiomyces sanguinis of branchiomyces demigrans. De schimmel verspreid zich verder via sporen die microscopisch waarneembaar zijn, evenals de schimmeldraden.

Deze schimmel manifesteert zich op de kieuwen en de sporen groeien van op de kieuw naar de bloedvaten tot zodat de bloedtoevoer verhindert wordt en het kieuwweefsel afsterft. Op deze manier verliezen de kieuwen hun functie.

Meestal is een pH-traject van 5,5 tot 6,5 ideaal voor de schimmel om tot ontwikkeling te komen maar momenteel komt deze ook uitgebreid voor in een pH-traject van 7 tot 9 (standaard voor wedstrijdvijvers).

Naast het voorkomen van kieuwrot zijn secundaire bacteriële infecties tevens waarschijnlijk. Parasitaire infecties worden minder frequent waargenomen.

Symptomen.

Kieuwrot is herkenbaar aan het afsterven van de kieuwen (kieuwnecrose) waarbij bruine tot groene vlekken op kieuwen duidelijk zichtbaar zijn.

Aangetaste vissen zonderen zich af in de rustige zones van de vijver (veelal in de beplante zones waar de vissen enige steun vinden) en zijn net onder het wateroppervlak zichtbaar. De vissen foerageren niet meer en vertonen een versnelde ademhaling. Ze zijn zeer traag en dikwijls gemakkelijk te scheppen. Door de aangetaste kieuwen verliezen deze hun functie waardoor de vissen sterven aan zuurstofgebrek en naar de bodem zinken. Na korte tijd worden ze aangetroffen aan het wateroppervlak waardoor veelal foutief verondersteld wordt dat het gaat om oude sterfte.

Gevolgen van kieuwrot.

Niet ingrijpen (of behandelen) zal de sterfte doen toenemen aangezien deze ziekte zeer besmettelijk is. Ook zullen er dagelijks dode vissen aangetroffen worden, veelal zonder argwaan van de vijverbeheerder.

Snel ingrijpen is noodzakelijk anders kan tot 60% van het visbestand binnen enkele dagen sterven.

Bij vragen of twijfel rond uw situatie, contacteer Aquatic Engineers. Wij kunnen zeer snel en efficiënt dit probleem verhelpen.

0 opmerkingen op “Eerste meldingen kieuwrotAdd yours →

Laat een reactie achter