Spring Viraemia of Carp

Naast de virale problemen met CEV dit voorjaar werd ook SVCV vastgesteld door Aquatic Engineers, en dit bij een (wilde) karperpopulatie (mei 2021).

Aquatic Engineers beschikt over een gespecialiseerd en vast team topdokters in visziekten waarbij nauwgezet de huidige visziekteproblematiek wordt onderzocht en opgevolgd.

Bij één van de pcr analyses in een erkend labo voor visonderzoek werd dan ook het SVCV-virus vastgesteld. Het effectief weerhouden van dit virus is een primeur voor onze regio. Op wekelijkse basis levert Aquatic Engineers monsters aan voor virologisch (en bacteriologisch) onderzoek om uitsluitsel te kunnen brengen wat de oorzaak is van de verhoogde karpersterfte dit voorjaar (2021).

Spring Viraemia of Carp, ook wel SVCV, lentevirus of voorjaarsvirus genoemd is een virale infectie bij karperachtigen (gewone karpers, graskarpers en goudvissen). Het virus kent vaak een hoge uitval variërend van 30% – 90%. Ook treedt SVCV voornamelijk op (net zoals CEV) bij een watertemperatuur tussen 10°C en 17°C. Dus hoofdzakelijk in het voorjaar. Het Spring Viraemia of Carp virus (SVCV) is een virus uit de familie van de rhabdovirussen (Rhabdoviridae).

Geïnfecteerde vissen worden apathisch en hebben geen gevoel voor oriëntatie meer. De ademhalingsfrequentie stijgt en puntbloedingen, uitpuilende ogen (exoftalmie) en buikwaterzucht zijn eveneens frequent. Dit naast een aantal secundaire infecties zoals bacteriële en parasitaire infecties evenals schimmels.

SVCV is uiterst besmettelijk en snel horizontaal overdraagbaar. Overdracht is mogelijk via alle vectoren die in contact gekomen zijn met besmette vissen (naast vissen zelf). We denken hierbij specifiek aan vistransportwagens, vistransportbakken, kuipen, schep- en leefnetten,…

Volg ons opgestelde hygiëneprotocol daarom ook nauwgezet.

Aquatic Engineers en zijn vaste partners zijn expert in een correcte diagnose van uw probleem, neem hiervoor vrijblijvend contact op.

0 opmerkingen op “Spring Viraemia of CarpAdd yours →

Laat een reactie achter