Systeemanalyses Watersportbaan Hazewinkel en zeilvijver De Bocht (Sport Vlaanderen)

Gedurende week 46/2023 werden op de Watersportbaan Hazewinkel en op zeilvijver De Bocht uitgebreide systeemanalyses uitgevoerd om de oorzaak van de terugkerende cyanobacteriebloeien (Planktothrix rubescens) te achterhalen en een remediëringstraject op te stellen. Hiervoor werden zowel water- als sedimentmonsters genomen van de meren en van alle mogelijke aangesloten en omliggende systemen.

De watersportbaan van Sport Vlaanderen Willebroek (60 hectare) is internationaal gerenommeerd in de kajak- en roeisport. Voor vele nationale en internationale ploegen biedt het een ideale trainingsplek in aanloop naar de belangrijke kampioenschappen. Op de watersportbaan worden jaarlijks ook vele nationale en internationale kampioenschappen georganiseerd. 

Zeilvijver De Bocht van Sport Vlaanderen Willebroek (40 hectare) is een recreatieplas die voornamelijk fungeert als zeil- en surfmeer.

Beide meren zijn diepe gestratificeerde meren die ontstonden door zandwinning in de jaren 60 van vorige eeuw. Sinds 1975 fungeren ze als belangrijkste centrum voor watersporters.

Meer info op https://www.sport.vlaanderen/onze-centra/willebroek/