Chronische lage zuurstofwaarden

Het aanhoudende koude en bewolkte weer van dit voorjaar leidde tot het uitblijven van een stabiele waterbloei (fytoplanktonontwikkeling) in veel vijvers. In sommige systemen (recreatie- en zwemvijvers) kan dit een zeer gunstige evolutie zijn maar in het geval van een intensieve visvijver is dit zeer nadelig.

De natuurlijke zuurstofproductie blijft immers beperkt en de aanwezige visbiomassa heeft momenteel al een hoog metabolisme en zuurstofverbruik. De zuurstofvoorziening dient dus nagenoeg volledig kunstmatig te gebeuren (maximale inzet van de aanwezige beluchters) om het zuurstofpeil op niveau te houden.

Vijvers waar geen kunstmatige beluchting mogelijk is of waar het beluchtingsschema te beperkt is kampen momenteel met een vrij groot zuurstofdeficit.

Maximale beluchting is momenteel noodzakelijk tot het water kleurt en er biologische stabiliteit optreedt.

Meer informatie rond zuurstof en water kan nagelezen worden in het dossier beluchten/ontgassen op https://aquaticengineers.be/2023/03/20/volstaat-de-capaciteit-van-uw-beluchterontgasser/