Karperluis momenteel al aanwezig

Karperluis of Argulus foliaceus is een zeer gevreesde parasiet die behoorlijke schade kan toebrengen aan een visbestand. Naast het optreden van secundaire infecties (zie verder) zorgt een ernstige aantasting met karperluis voor slechte vangsten en veel vissterfte.

Het is uitzonderlijk vroeg dat er momenteel karperluis waargenomen wordt. Op de meeste vijvers is er een zeer lage aanwezigheid gedurende de wintermaanden. Karperluis plant zich ook maar voort vanaf een watertemperatuur van 15°C waarbij deze gemiddeld 250 eitjes legt. Op sommige plaatsen werd de watertemperatuur van 15°C reeds overschreden (met in Limburg een effectief gemeten piek van 16,98°C).

Wedstrijdvijvers zijn zeer gevoelig aan karperluis aangezien er een hoge visbezetting aanwezig is, ze snel opwarmen en het stilstaand water is (wat karperluis apprecieert).

Hoe ziet karperluis eruit?

Karperluis is met het blote oog goed zichtbaar en heeft 8 poten en een plat schijfvormig lichaam met een staartachtig achterlijf. Met deze staart kan hij zich vrij vlot bewegen (zwemmen) in het water waar er op zoek gegaan wordt naar een gastheer. De staart beschermt tevens de ademhalings- en voortplantingsorganen.

Vooraan ziet men een holle stekel, de proboscis  en onder de facetogen zitten 2 zuignappen.

Hoe parasiteert karperluis?

De holle stekel wordt onder een schub in het visweefsel gestoken waarbij een anti stollend afscheidingsproduct wordt ingespoten.

  • Dit afscheidingsproduct zorgt zowel voor de vertering van het visweefsel buiten het lichaam van de karperluis zodat dit kan opgezogen worden.
  • Maar dit afscheidingsproduct bevat tevens een sterk zenuwgif dat de vissen loom en apathisch maakt. Ongecoördineerde zwembewegingen vlak onder het wateroppervlak (rondjes of achtvormen zwemmen is courant). Op deze manier zullen de vissen zich minder schuren en winnen de karperluizen tijd om hun werk te vervolledigen.

Naast de rechtstreekse schade die karperluis veroorzaakt zijn ook secundaire infecties zeer frequent. Het gaat hierbij voornamelijk om bacteriële en schimmelinfecties. De (slijm)huid wordt immers beschadigd door het veelvuldig steken en zo kunnen ziekteverwekkers gemakkelijk binnendringen in de vissen.

In een vroeg stadium zijn kleine puntbloedingen (roze tot rode vlekjes) zichtbaar op de vissen. Bij een ernstige secundaire infecties zien de vissen eruit als lager.

Een geparasiteerde vis gedraagt zich ook nerveus en schuurt zich tegen de randen en obstakels of springt frequent op uit het water .

Hoe karperluis behandelen?

Momenteel zijn alle courante gebruikte middelen uit de markt gehaald en hun erkenning kwijt.

Preventief kan echter wel ingegrepen worden door de vissen extra te beschermen en zo karperluis te weren. Hiervoor is een specifieke en natuurlijke molecule ontdekt/ontwikkeld die een langdurige bescherming biedt tegen karperluisinfectie. Preventief ingrijpen is belangrijk om secundaire infecties voor te zijn en een sneller herstel te garanderen.

Lees meer op:

https://aquaticengineers.be/producten/bio-lice/

Voor vragen rond karperluis kan u steeds vrijblijvende contact opnemen met Aquatic Engineers.

 

 

 

0 opmerkingen op “Karperluis momenteel al aanwezigAdd yours →

Laat een reactie achter